ОСОБЛИВОСТІ АСОЦІАЦІЇ ПАТОЛОГІЇ ЛОР-ОРГАНІВ З ЗУБОЩЕЛЕПНИМИ АНОМАЛІЯМИ І ДЕФОРМАЦІЙ У ПАЦІЄНТІВ ДИТЯЧОГО ВІКУ

Автор(и)

  • Ю.М. Воляк Івано-Франківський національний медичний університет
  • З.Р. Ожоган Івано-Франківський національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2022-44-2.13

Ключові слова:

звуження верхньої щелепи, зубощелепні деформації, ЛОР патологія, ортодонтичне лікування.

Анотація

Метою дослідження є вивчення асоціації патології ЛОР-органів з зубощелепними аномаліями і деформаціями у пацієнтів дитячого віку, та підвищення ефективністі діагностики і ортодонтичного лікування пацієнтів зі звуженням зубних рядів. Матеріали і методи дослідження. Нами було обстежено 239 дітей із зубощелепними аномаліями, віком 6–18 років, із метою виявлення їхнього поєднання з порушеннями носового дихання і патологією ЛОР- органів. Для комплексного обґрунтування запропонованого лікування було обрано і обстежено 85 осіб зі звуженням верхньої щелепи, які у залежності від віку, статі, наявності патології ЛОР-органів були розподілені на три групи: І-а група – 30 пацієнтів зі звуженням верхньої щелепи без порушень носового дихання і ЛОР – патології, яким проводили загальноприйняте лікування. До ІІ-ї групи увійшли 30 пацієнтів зі звуженням верхньої щелепи, порушенням носового дихання та ЛОР – патологією, яким проводили загальноприйняте лікування. До ІІІ-ї групи увійшли 25 пацієнтів зі звуженням верхньої щелепи, порушенням носового дихання та ЛОР – патологією, яким проводилося лікування запропонованим методом. У залежності від віку кожна з груп була розподілена на три підгрупи: А – пацієнти від 6 до 9 років, Б – від 10 до 14 років, В – від 15 до 18 років. Наукова новизна результатів дослідження. Вивчено поширеність зубощелепних аномалій у дітей різних вікових груп та їхнє поєднання з порушеннями носового дихання і патологією ЛОР-органів. Запропоновано комплексний метод лікування пацієнтів, які мають звуження верхньої щелепи і захворювання ЛОР-органів із застосуванням хірургічних та ортодонтичних методів, який дозволяє усунути причину аномалій зубощелепної системи та досягти позитивних віддалених результатів лікування. Отримано наукові результати про те, що при застосуванні запропонованого ортодонтичного лікування відбувається достовірне покращення клінічних індексів глибини склепіння піднебіння через 2 місяці після фіксації ортодонтичного апарату, відразу після зняття і через 6 місяців після зняття ортодонтичного апарату. Висновки. Застосування запропонованого методу комплексної діагностики і лікування пацієнтів зі звуженням верхньої щелепи і ЛОР патологією в змінному прикусі дозволяє отримати достовірно кращі (р<0,05) показники глибини склепіння піднебіння після лікування, у порівнянні з показниками до лікування.

Посилання

Хорошилкина Ф. Я. Ортодонтія. Москва, 2010. 592 с.

Дмитренко М. І. Особливості комплексної діагностики пацієнтів із зубощелепними аномаліями, ускладненими скупченістю зубів. Вестник проблем биологии и медицины. 2016; 2 (1). 232–235.

Наврузов К. Т. Изучение влияния затрудненного носового дыхания на рост и развитие зубочелюстно- лицевой системы у детей. Российская ринологія. 2011. № 1. С. 16.

Evaluation of the effectiveness of a semi-finished occlusal appliance-a randomized, controlled clinical trail. Ficnar T., Middelberg С., Rademacher B. et al. Head Face Med. 2013; 5. P. 5–9.

Treatment of obstructive sleep apnea syndrome by rapid maxillary exspansion. P. A. Cistulli, R. G. Palmisano, M. D. Poole. Sleep. 2011. Vol. 21, № 8. P. 831–835.

Prevalence and distribution of dental anomalies: a comparison between maxillary and mandibular tooth agenesis. Al-Abdallah M., AlHadidi A., Hammad M. et al. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2015; 148 (5): 793–798.

Alexander ‘Wick’ R. G. ‘Wick’ Alexander. – Quintessence Publishing Co Inc., U. S., 2013. 1740 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-26

Як цитувати

Воляк, Ю. ., & Ожоган, З. (2022). ОСОБЛИВОСТІ АСОЦІАЦІЇ ПАТОЛОГІЇ ЛОР-ОРГАНІВ З ЗУБОЩЕЛЕПНИМИ АНОМАЛІЯМИ І ДЕФОРМАЦІЙ У ПАЦІЄНТІВ ДИТЯЧОГО ВІКУ. Вісник стоматології, 119(2), 72–77. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2022-44-2.13

Номер

Розділ

ОРТОДОНТІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають