ВПЛИВ МІНЕРОЛУ НА ТКАНИНИ ПАРОДОНТУ ЩУРІВ НА ТЛІ МОДЕЛЮВАННЯ КАРІЄСУ ЗУБІВ

Автор(и)

  • В.В. Горохівський Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»
  • О.А. Макаренко Державна установа «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України»

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2022-45-3.1

Ключові слова:

дієтична добавка, профілактика, біо- хімічні маркери, карієс, щури.

Анотація

Висока уражуваність карієсом зубів у дітей, незважаючи на наявність великої кількості профілактичних заходів, свідчить про необхідність розробки нових ефективних методів лікування та профілактики. До цього часу не проводилася оцінка впливу карієсогенного раціону на щурах на фоні використання лікувально-профілактичного комплексу, що включає дієтичну добавку «Мінерол» та зубну пасту «Мінерол». Дослідження є актуальним для сучасної стоматології дитячого віку. Метою даної роботи була експериментальна оцінка на щурах змін біохімічних показників твердих тканин на тлі карієсогенного раціону зубів під дією лікувально-профілактичних заходів. Матеріали та методи. Експеримент був проведений на 30 одномісячних самках лабораторних щурів. Тварини були розділені на три групи, по 10 щурів у кожній: 1 – інтактна на стандартному раціоні віварію; 2 – карієсогений раціон; 3 – на тлі карієсогеного раціону та профілактичні заходи. Тривалість експерименту склала 50 днів. Тварин виводили з експерименту шляхом тотального кровопускання з серця. Для подальших досліджень виділяли щелепи із зубами для підрахунку кількості та глибини каріозних порожнин, пульпу, у якій визначали активність кислої та лужної фосфатаз. Результати дослідження. Споживання щурами карієсогенного раціону протягом 50 днів сприяло розвитку активного каріозного процесу. Так, кількість каріозних порожнин у зубах 2-ої групи тварин збільшилася у 2,7 разів (р<0,001), а їхня глибина ще більш – у 3,7 разів (р<0,001). Висновок. Експериментальні дослідження ефективності комплексу встановили дуже високу його профілактичну дію по відношенню до фосфатаз пульпи, тобто до попередження порушення мінералізуючої функції пульпи зубів тварин, які знаходилися у карієсогенних умовах. Проведені дослідження є підставою для розробки лікувально- профілактичного комплексу для дітей молодшого шкільного віку з карієсом зубів на підставі використаних в роботі препаратів.

Посилання

Цимбалистова А.В., Трифонова Б.В., Копытова А.А. Стоматология славянских государств: сборник трудов по материалам VIII Международной научно- практической конференции. Белгород: ИД «Белгород» НИУ «БелГУ», 2015. 386 с

Борисенко Л. В., Стародубцев Е. Г. Формула здоровья. Киев, 2015, 56 с.

Макаренко О. А., Хромагіна Л. М., Ходаков І. В. Методи дослідження стану кишечнику та кісток у лабораторних щурів. Довідник. Одеса, 2022, 81 с.

Макаренко О. А. Как защитить костную ткань. Одесса: КП «Одесская городская типография», 2013, 52 с.

Шаковец Н. В. Факторы возникновения и развития кариеса зубов у детей раннего возраста. Педиатрия. 2011. № 2. C. 5-8.

Ковальчук В.В. Патогенетическое обоснование профилактики раннего детского кариеса у детей непромышленного региона : дис… канд. мед. наук: 14.01.22. Одесса, 2016. 162 с.

Біденко Н. В. Ранній карієс тимчасових зубів: перспективи вирішення проблеми. Клінічна стоматологія. 2011. № 1 – 2. С. 64−68.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-13

Як цитувати

Горохівський, В., & Макаренко, О. (2022). ВПЛИВ МІНЕРОЛУ НА ТКАНИНИ ПАРОДОНТУ ЩУРІВ НА ТЛІ МОДЕЛЮВАННЯ КАРІЄСУ ЗУБІВ. Вісник стоматології, 120(3), 2–5. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2022-45-3.1

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ТЕОРЕТИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають