ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ СТАНДАРТНИХ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО МОДЕЛЬОВАНИХ АБАТМЕНТІВ ПРИ ПРОТЕТИЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ З ЧАСТКОВОЮ ВТРАТОЮ ЗУБІВ ОРТОПЕДИЧНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ З ОПОРОЮ НА ДЕНТАЛЬНІ ІМПЛАНТАТИ

Автор(и)

  • О.В. Біда
  • А.М. Прощенко
  • О.В. Біда
  • Л.Л. Решетник

DOI:

https://doi.org/10.35220/2078-8916-2024-51-1.26

Ключові слова:

часткова втрата зубів, реабілітація, зубні протези, імплантати, абатменти.

Анотація

Мета роботи. Підвищення ефективності ортопедичного лікування та пролонгація терміну користування незнімними зубними протезами з опорою на дентальні імплантати шляхом застосування індивідуально модельованих абатментів. Матеріали і методи дослідження. Для вирішення завдань дослідження нами було проведено обстеження із застосуванням клінічних та спеціальних методів дослідження 67 осіб віком від 30 до 59 років, з яких 29 чоловіків та 38 жінок, які звернулися за лікувально-консультативною допомогою і мали в порожнині рота незнімні ортопедичні конструкції з опорою на дентальні імплантати. За типом встановлених абатментів хворі були розподілені на дві групи. До першої групи (I група) дослідження було включено 29 осіб, супраконструкції в яких були виготовлені на стандартних абатментах. Другу групу (II група) дослідження склали 38 осіб, яким були виготовлені ортопедичні конструкції з опорою на дентальні імплантати з індивідуально модельованими протетичними елементами. До контрольної групи (III група) увійшли 12 осіб такої ж вікової групи з інтактними зубними рядами та фізіологічними формами прикусу, які мали інтактні зубні ряди без клінічно діагностованих стоматологічних захворювань. Оцінка стану ортопедичних конструкцій та периімплантантних тканин проводилася клінічно, рентгенологічно за допомогою прицільної дентальної рентгенографії та комп’ютерної томографії, для визначення наявності запальних процесів у яснах застосовано індекс Silness-Loe (1997). Наукова новизна. Поглиблено наукові дані щодо застосування стандартних та індивідуально модельованих абатментів при протетичній реабілітації хворих з частковою втратою зубів ортопедичними конструкціями з опорою на дентальні імплантати. Висновки. Застосування зубних протезів з опорою на дентальні імплантати через ретенційні властивості конструкції сприяє погіршенню гігієни порожнин рота, що потребує систематичного застосування професійної гігієни порожнини рота. Індивідуально модельований абатмент є штучною конструкцією, що виготовляється у відповідності до конкретних анатомо – топографічних умов беззубої ділянки альвеолярного відростку в ділянці встановлення дентального імплантату, забезпечує формування контуру прорізування. Застосування індивідуально модельованих абатментів сприяє покращенню гігієнічного стану порожнини рота, зменшенню запально-дистрофічних змін слизової оболонки, знижує ризики дегісценції кісткової тканини в периімплантантній ділянці, що дозволяє пролонгувати термін користування ортопедичними конструкціями.

Посилання

Analysis of indicators of the orthopedic care provision to the adult population of Ukraine during 2012-2017. Wiadomosci lekarskie. 2019. № 72 (5cz.1), Р. 914–917.

Стоматологічна допомога в Україні: аналіз основних показників діяльності за 2021 рік : довідник / зад ред. Ю.В. Вороненка, І.П. Мазур, О.В. Павленка. Кропивницький, 2022, 76 с.

Неспрядько В.П., Куц П.В. Дентальна імплантологія. Основи теорії і практики. Вид. 2-е. Київ : Саммит-Книга, 2016. 348 с.

Біда О.В. Особливості ортопедичного лікування хворих із частковою втратою зубів із застосуванням дентальної імплантації залежно від показників щільності кісткової тканини щелепи. Український стоматологічний альманах. 2016. № 1(2). С. 60–3.

Біда О.В., Біда О.В. Особливості профілактики ускладнень при зубному протезуванні з опорою на дентальні імплантати. Український стоматологічний альманах. 2023. № 4. С. 23-27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-07

Як цитувати

Біда, О., Прощенко, А., Біда, О., & Решетник, Л. (2024). ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ СТАНДАРТНИХ ТА ІНДИВІДУАЛЬНО МОДЕЛЬОВАНИХ АБАТМЕНТІВ ПРИ ПРОТЕТИЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ З ЧАСТКОВОЮ ВТРАТОЮ ЗУБІВ ОРТОПЕДИЧНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ З ОПОРОЮ НА ДЕНТАЛЬНІ ІМПЛАНТАТИ. Вісник стоматології, 126(1), 156–161. https://doi.org/10.35220/2078-8916-2024-51-1.26

Номер

Розділ

ОРТОПЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЯ